Sabiedriskā organizācija “Vieglās aviācijas klubs “Spārni””
Hronika
Raksti
Bildes
Lidvietas
Saites
Kontakti
Par mums
Veikals

 

Tā nu mūsu pulciņš, pārstāvēts no abiem Gunāriem, Andreja un Jāņa Kalniņa nolēma doties uz jau pazīstamo Druvu cerībā, ka kaut kādā veidā gaisā tiksim, pie viena satiekot, mūsu jauno biedru Gustavu, kuram bija apsolīta pirmā nodarbība spārna kontrolēšanā uz zemes.

Druvas pierastais asfaltētais ceļš nebija izmantojams, jo vējš pūta šķērsām, bet turpat atradām piemērotu zemes ceļu, kurš gāja pa paugura kori un tāpēc bija gluži sauss lai arī pilnai laimei tas varēja būt kādu puskilometru garāks.

Pirmais lidoja Andrejs, sasniedza apmēram 300 metrus un pēc pāris minūtēm bija lejā. Gaiss esot ļoti nemierīgs, vējš ap 4,5 m/s, jūtami daudz mazi burbuļi, bet kaut cik nopietnu cēlāju neesot sameklējis. Andrejs ļoti precīzi vietējo aeroloģiju nodēvēja par „šampanieti” un to gluži labi arī izjutu es pēc vinčas uzvedības.

Tā visi veica pa diviem lidojumiem. Man otro startu palaimējās notrāpīt brīdī, kad vējš uz īsu brīdi bija pierimis, kas, acīmredzot, bija jauna termālā cikla sākums. Kad tiku gaisā, „šampanietis” uzšūmējās un uz minūtēm piecām parādījās visaptverošs cēlājs ap 1,5 m/s un no apakšas nāca daudzi mazāki siltā gaisa burbuļi, tāpēc kratīja ne pa jokam. Sākumā biju tīri apjucis, jo nebija nemazākās sapratnes, kur lidot, uz kuru pusi griezties, bet tad sāku lidot laiskiem lokiem cenšoties pārāk nenopūsties ar vēju un tādā veidā tiku pie kādiem pusotra simta metriem augstuma. Cipars varētu būt nedaudz pārspīlēts, jo purināja tik pamatīgi, ka tā īsti uz variometru paskatīties nesanāca un tāpat arī turbulences stiprums, jo ziemā esam paraduši lidot kā pa sviestu. Pēc tam cēlāju nomainīja tikpat visaptverošs sēdinātājs un cerētais megalidojums šoreiz izpalika. Pēc tam izlidojām vēl pa reizei. Kaut kur piecēla, krietni purināja, bet neko ievērības cienīgu tā arī neizveicām.

Pēc īsa laiciņa vējš pastiprinājās un klāt bija arī lietus, tāpēc devāmies mājā. Gustavs dabūja krietni pasvīst mēģinot savaldīt mūsu mācību spārnu, bet galu galā palika apmierināts.

Gunārs Frickauss.

P.S. Beidzot klāt ir stārķi un dzērves – paši savām acīm redzējām.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PULS.LV Professional statistical system
Top.LV

 

paraplāns, paraglider, paraplan, paragleiter, paragliding, drachen, parapente, paragliding in Latvia, sex, drugs, rock'n'roll, Elvis Presley, xxx, vario, harness, Pamela Anderson, Adrenalīns, adrenalins, Parabalt, ridge soaring, thermals, thermaling